Bananen.

IMG_7942

Ik was het vergeten… – Vijftien jaar geleden heb ik een Volkswagen Beetle gekocht, een knalgele, geen citroen, maar een echte gezonde banaankleur. Tien heerlijke jaren heb ik met deze auto rond gereden. Vervolgens heeft mijn schoonzus hem vijf jaar in liefdevolle en verzekerde bewaring genomen, gezien wij behoefte hadden aan een echte ‘gezinswagen’. De banaan moest dus op locatie.

Tot Julie dit jaar in februari twintig wordt. Zij studeert in Geel, zit weer heerlijk thuis op kot en niemand, noch het openbaar vervoer, noch wij, heeft zin om nog voor haar op en neer te rijden. De banaan komt terug. Met een grote blauwe strik om, want binnenin de gele schil, kleurt hij heerlijk bicblauw. Nu is hij van haar.

Vandaag echter mag ik nog een keer. Mijn eerste trip buiten, in de zon, na vijf dagen bed houden. Ik parkeer op de parking van de kleine GB in het centrum van Turnhout. Vlakbij doet een harmonica speler zijn uiterste best de zon nog meer in de verf te zetten. Wij knikken elkaar vriendelijk toe. Ik doe mijn boodschappen en reserveer bij het afrekenen een cent als dank voor de tonen van Kalinka die op de achtergrond zweven. Klassiek, maar wat geeft het. De zon schijnt. Ik gooi mijn vijftig cent in zijn hoed. Hij dankt mij en laat zijn trekgeluiden verder deinen.

Ik open de deur van mijn banaan, op zeven meter van hem verwijderd. Ik zet mijn boodschappen binnen. Hij stopt met spelen en doet teken, naar mij, naar mijn banaan. Hij roept iets. Ik versta hem niet, maar ik begrijp hem wel. Gefeliciteerd met je banaan, zegt hij. En dan herinner ik het me weer. Zo is het altijd geweest. Iedereen wordt vrolijk van deze auto. De hele wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.